Instagram

Saturday, May 11, 2013

Kangkung Goreng Belacan Berkuah

Assalamualaikum..
Hari  nie  Dayah  masak  Kangkung  Goreng Belacan..
Adik  pulak  buat  ikan  bakar  dengan  air asam budu..
Sebenarnya  tak  da  apa  yang  best  pon  nak  cerita.. Haha
Selalunya  ibu  yang  masak..  Tapi  hari  nie  Dayah  dengan  adik  pulak   masak  lauk  untuk  lunch.. Ibu  masak  nasi  je..  Mesti  korang  pelik  kan  tetiba  je  Dayah  nak  cerita  benda  nie..  Tapi  tak  pa  la..  Untuk  mengelakkan  blog  nie  bersawang, Dayah  update  je  la  benda  nie..  
Senang  sangat  nak  buat  Kangkung  Goreng  Belacan  nie..

Bahan2:
*sayur  kangkung
*cabai  melaka
*belacan
*bawang  besar
*garam

Dayah  tambah  ikan  bilis dengan  serbuk  perasa  sekali.. Air  pon  letak  jugak..  Selalunya  orang  tak  letak  air  pon  tapi  Dayah  saja  nak  letak  air.. Sebab  adik2  suka  makan  nasi  berkuah..

Cara2nya  Dayah  cerita  sesimple  mungkin  ya..
*Mula2  tumbuk  cabai, belacan, n bawang besar..  Lepas  tu  asingkan..
*Tumbuk  pulak  ikan  bilis..  Then, gaul skali  dengan  sambal belacan  tadi..  Letak  tepi..
*Panaskan  minyak  dalam  kuali..  Then, tumis  bahan2  yang  dah  ditumbuk  tadi..
*Selepas  bau  dah  wangi,  masukkan  kangkung  n  then  air..
*Seterusnya,  masukkan  sedikit  garam  dan  serbuk  perasa.. #sikit  je tau..
*Last  sekali, tutup  api  dan  sedia  untuk  dihidangkan..  #Ceewah.. ayat  sebijik  macam  dalam  buku resepi.. heheheh
Nie  la  rupa  kankung  goreng  belacan  berkuah  yang  dah  siap..
OK  tak??

Thanks  for  reading..

2 comments: