Assalamualaikum.. Dayah rindu sangat dengan kuih aiskrim ibu Dayah.. Nanti balik boleh buat.. Haha. Dah tak dapat buat, tengok gambar ni pun jadilah.. Tak sabar nak balik.. Hehe..
Bahan-bahan:200 gm tepung gandum
70 gm tepung kastad
160 gm nestum (Boleh kisar nestum ni)
75 gm gula halus
180 gm butter
1 biji telur
1/2 tsp serbuk penaik
Bahan hiasan:
250 gm coklat masakan (Cairkan secara double boiler)
Gula manik atau apa-apa hiasan yang sesuai
Cara-cara:
- Ayak tepung gandum, tepung kastad dan serbuk penaik. Kemudian satukan dengan nestum.
- Dalam satu mangkuk lain, putar butter dan gula hingga gebu dan warna menjadi pucat.
- Masukkan telur dan pukul rata.
- Masukkan bahan ayak dan uli hingga menjadi doh.
- Canai dan terap dengan acuan bentuk aiskrim.
- Bakar dalam oven pada suhu 160 C sehingga biskut masak. Sejukkan di atas redai.
- Celupkan hujung biskut ke dalam coklat yang telah dicairkan dan taburkan gula hiasan di atasnya.
- Setelah coklat mengeras, simpan biskut di dalam bekas kedap udara.
Kredit to: http://resepibiskut.blogspot.com/
mesti sedap. hm.
ReplyDeletekalau aku buat mesti jadi royi.
ReplyDeletehaha, terliur tengok gambar tu..
ReplyDelete