Instagram

Sunday, July 28, 2013

Resepi Biskut Aiskrim Nestum

Assalamualaikum.. Dayah  rindu  sangat  dengan  kuih  aiskrim  ibu Dayah.. Nanti  balik  boleh  buat.. Haha.  Dah  tak  dapat  buat,  tengok  gambar  ni pun  jadilah.. Tak  sabar  nak  balik..  Hehe.. 
Bahan-bahan:

200 gm tepung gandum

70 gm tepung kastad
160 gm nestum (Boleh kisar nestum ni)
75 gm gula halus
180 gm butter
1 biji telur
1/2 tsp serbuk penaik
Bahan hiasan:
250 gm coklat masakan (Cairkan secara double boiler)
Gula manik atau apa-apa hiasan yang sesuai


Cara-cara:


- Ayak tepung gandum, tepung kastad dan serbuk penaik. Kemudian satukan dengan nestum.

- Dalam satu mangkuk lain, putar butter dan gula hingga gebu dan warna menjadi pucat.
- Masukkan telur dan pukul rata.
- Masukkan bahan ayak dan uli hingga menjadi doh.
- Canai dan terap dengan acuan bentuk aiskrim.
- Bakar dalam oven pada suhu 160 C sehingga biskut masak. Sejukkan di atas redai.
- Celupkan hujung biskut ke dalam coklat yang telah dicairkan dan taburkan gula hiasan di atasnya.
- Setelah coklat mengeras, simpan biskut di dalam bekas kedap udara.


Kredit to: http://resepibiskut.blogspot.com/ 



3 comments: