Instagram

Saturday, August 17, 2013

Biskut Chocolate Treasure Hunt (cornflake coklat susu)

Assalamualaikum.. Dayah  suka  makan  biskut ni.. Masa  hari  raya  hari  tu, Dayah  ada  jumpa  biskut  ni  di  rumah  Tok Su  Dayah..  Sedap  sangat  tau.. Lepas  tu, Dayah  cari  la  dekat  Google..   Biskut ni  senang  sangat  cara  pembuatannya.. So, Dayah  harap  resepi  ni  berguna  untuk  semua.. Lagipun  Dayah  masih  dalam  mood  raya  lagi.. Hehe


Bahan-bahan

Untuk base:

250gm butter
25 g susu powder
65 gm gula kastor
250 gm tepung gandum/rose flour/tepung biskut
65 gm tepung jagung
50 gm koko


Untuk topping:

2 cwn c/flakes
500 gm white chocolate
50 gm almond nibs.....
50 gm golden raisins/blackcurrants/kismis

cooking chocolate untuk drizzle

Cara-cara

Pukul butter dan gula sehingga sebati, masukkan segala jenis bahan kering tadi 
dan gaul hingga sebati dan dibulat-bulatkan dan ditekan dalam papercup.


Bakar:

Untuk topping, cairkan white chocolate (buat skit2 lerrrr) dgn menggunakan kaedah
double boiler... dah cair masukkan cornflakes, almond nibs, dan golden raisins tadi. 
gaulkan hingga coklat tadi betul-betul menyalut semua bahan tadi... make sure jgn terlalu 
banyak cornflakes nanti tak lekat plak.

Biskut yang dah sejuk tadi disusun dalam talam dan masukkan topping ke atas biskut tu. 
pastu cairkan cooking cokelat dan masukkan dalam piping bag dan pipe secara drizzle
ke atas topping tadi... Biarkan topping nya kering dan simpan.

Sumber  daripada : sini..

2 comments: