Assalamualaikum.. Dayah suka makan biskut ni.. Masa hari raya hari tu, Dayah ada jumpa biskut ni di rumah Tok Su Dayah.. Sedap sangat tau.. Lepas tu, Dayah cari la dekat Google.. Biskut ni senang sangat cara pembuatannya.. So, Dayah harap resepi ni berguna untuk semua.. Lagipun Dayah masih dalam mood raya lagi.. Hehe
Bahan-bahan
Untuk base:
250gm butter
25 g susu powder
65 gm gula kastor
250 gm tepung gandum/rose flour/tepung biskut
65 gm tepung jagung
50 gm koko
Untuk topping:
2 cwn c/flakes
500 gm white chocolate
50 gm almond nibs.....
50 gm golden raisins/blackcurrants/kismis
cooking chocolate untuk drizzle
Cara-cara
Pukul butter dan gula sehingga sebati, masukkan segala jenis bahan kering tadi
dan gaul hingga sebati dan dibulat-bulatkan dan ditekan dalam papercup.
Bakar:
Untuk topping, cairkan white chocolate (buat skit2 lerrrr) dgn menggunakan kaedah
double boiler... dah cair masukkan cornflakes, almond nibs, dan golden raisins tadi.
gaulkan hingga coklat tadi betul-betul menyalut semua bahan tadi... make sure jgn terlalu
banyak cornflakes nanti tak lekat plak.
Biskut yang dah sejuk tadi disusun dalam talam dan masukkan topping ke atas biskut tu.
pastu cairkan cooking cokelat dan masukkan dalam piping bag dan pipe secara drizzle
ke atas topping tadi... Biarkan topping nya kering dan simpan.
Sumber daripada : sini..
nmpak mcm sedap..
ReplyDeletememang sedap pon.. :D
Delete