Instagram

Tuesday, December 22, 2015

Resepi Kuih Masalodeh

Assalamualaikum..
Dengan kesibukan yang melanda, blog ni dah makin krik krik. 
Masa cuti sem yang lepas, Dayah tolong ibu buat kuih untuk dijual.
Harini tiba-tiba rasa macam nak update blog untuk share resepi. 
Sekarang ni tengah cuti study week dan bila dah stress mula la nak buat benda lain

KUIH MASALODEH

Bahan-bahan:
500g kacang parpu (rendam 6-7jam)
Segenggam ikan bilis (dibasuh)
5 biji cili kering (potong kecil2)
2 biji bawang besar (dicincang)
5-6 batang daun sup (dicincang)
1 sudu garam
1 sudu serbuk perasa (Dayah guna serbuk jenama Hilal)
3 sudu tepung gandum
Air (untuk mengisar kacang)

Cara-cara:
1. Kisar kacang parpu yang dah direndam. Masukkan garam dan ikan bilis ke dalam mesin pengisar. Kisar campuran tadi.
2. Masukkan kacang yang dah dikisar ke dalam bekas dan campurkan dengan bawang, daun sup dan cili kering yang dah dicincang tadi.
3. Masukkan serbuk perasa dan gaul. 
4. Masukkan tepung gandum dan gaul sehingga sebati.
6. Guna senduk untuk membentuk kuih.
5. Goreng kuih tadi dalam minyak sederhana panas.

Ok. Senang kan? Untuk air tu, Dayah tak tahu macam mana nak cerita.

Kuih Masalodeh



No comments:

Post a Comment