Instagram

Monday, April 16, 2012

Chopstik?? Susahnye nak guna..

Semalam lunch 4 my family is "spaghetti ala ibu"..hahaha First time ibu try masak spaghetti.. Tapi kan ibu tu memang kreatif sebab selalunya suma benda baru yang dya try mesti jadi punya..(except kuih buah rotan..Jadi kuih buah letup sebab meletup dalam kuali..hahhaha).                                                                                                                  Dayah baru nak try2 makan guna chopstik.. Dayah beli chopstik besi.. Memang x puas langsung makan spaghetti guna benda  alah nie..Abes comot Dayah makan.. huh. memang spaghetti orang makan guna sudu garpu kan?? Dayah saja sonok2 nak menyusahkan diri sendiri hahahaha..   Huh. Dayah sebenarnya dah kehabisan idea nak cite apa lagi..  Ok. Yang bawah nie pict. chopstik yang menyusahkan tu.. Hahaha   

Hope korang suka post Dayah kali nie.. Da..

Sunday, April 15, 2012

Sayang ibu...

 Assalamualaikum....   Hai..                                                                                                                          Ari nie Dayah nak cite pasal my mom whom i call "ibu"..  tiap ari ibu slalu tanya, ayat dya lebih kurang cam nie, "Kak, esok nak bawak bekal apa??" Ibu korang slalu tanya x?? Ibu Dayah buat kuih letak at orang coz nk jual sendiri tak sempat kn? Biasa la kan nak urus anak2.. Nak anta adek pi skolah, kafa, anta Dayah at tempat tunggu bas lagi.. suma ibu yang nak urus.. Ayah Dayah buat apa?? Sebenarnya ayah Dayah kena pergi kerja awal pagi.. pkol 4 lebih dah kluar rumah.. Ibu pulak bangun pkol 3 nak buat kuih..Kalau tido malam lebih kurang pkol 11 kalau awal pon.. Hebat kan ibu Dayah??  
            Berbalik kepada soalan yang ibu slalu tanya tu, ibu slalu berusaha untuk memenuhi permintaan anak2nya.. Dayah slalu jawab "bagi la apa pon, akak x kesah...". Tapi kadang2 Dayah mintak gak klu teringin nak makan kuih pa pe ke.. Macam kuih pagi tadi, Dayah bawak karipap.. lama o Dayah x makan karipap walaupon ibu buat ari2.. Ibu slalu buat karipap cukup2 ja untuk jual sebab kami adek bradik dah jemu.. Bila teringin order ar..  Malam smalam Dayah cakap at ibu cam nie "ibu.. akak teringin ar plak tengok karipap.." Ibu buat lebih pagi tadi pas tu Dayah bawak ar p skolah.. Huhu.. Sedap ar plak makan bila lama x makan.. hehehe Slalu kuih yang ibu sentiasa buat lebih ialah donat.. Kadang2 Dayah   bawak nasi goreng p skolah..                                                                          
              Dayah memang suka bawak bekal since darjah satu..  Bagi Dayah nak beli waktu orang ramai tu sangatlah menyeksakan.. Hahaha Dayah suka bawak bekal sebab duit blanja tu boleh beli benda lain kan.. Lagi pon cam rugi je kalau ari2 beli at kantin.. Kalau skali skala ada gak la Dayah beli..                                                                


             Ada ke orang yang nak baca post yang membosankan nie??? herm.. x pa la.. asal Dayah bahagia sudah la kan?? hahaha 

Wednesday, April 11, 2012

Peristiwa di Lab Bio part 2

Assalamualaikum..                                                                                                                                            


             Ari nie Dayah nak cite tentang sesuatu yang lucu yang berlaku pada kawan Dayah , Kirtana.                    
                                                                                                                                                                               
             Rambut Kirtana tersangkut pada jari tengkorak sehingga tangan tengkorak tu tercabut daripada badan waktu dalam proses untuk melepaskan rambut dia daripada tangan tengkorak tu.. Dayah ingatkan dia nak nangis tapi tak... Kalau Dayah mesti nangis dah.. Fobia kot.. huh. Huhu.. semua nie Aliah punya pasai. Aliah yang letak tangan tengkorak tu atas kepala Kirtana pas tu tetiba tersangkut.. Menjerit Kirtana..                                                                
             Aliah pulak tinggal dia dengan tangan tengkorak yang masih tersangkut at rambut tu... Nadiah pulak balik tempat nak amek gunting nak tolong Kirtana la.. Dia nak tolong gunting rambut Kirtana yang sangkut tu la..                                                                          
            Waktu mula2 tengok Dayah tak rasa nak gelak g sebab waktu tu tengah pikir yang Kir nie nak nangis or tak?? Dayah still blurr lagi camna la boleh sangkut?? n then lepas tu pikir pulak sapa la yang bagi jadi cam tu?..Dah la tu sampai tangan tengkorak tu tercabut.....                                                                                                    
            N then lepas minda nie abes pikir baru la Dayah gelak.. Kami suma gelak.. Cikgu gelak, kawan2 sekelas yang tengok tu suma gelak.. Pas tu Kir cakap dia malu sangat... Yang lagi malu, waktu dia dah duduk atas kerusi, tetiba kepala dia terhantuk at paip yang ada at sink meja kami....Pas tu dia cakap dia malu sangat n marah pon ada gak(kat Aliah..)                                                                        
                                                                                                     Hahahahah...                                                                                                Lawak tau tak?? Dayah pelik gak la kenapa peristiwa2 cam nie mesti jadi at Lab Bio... Huh.                                                                    Walaupun peristiwa2 nie agak memalukan tapi nie lah yang jadi kenangan kitorang semasa Form 5 nie...  Tahun depan dah tak rasa suasana sekolah cam nie dah.. Walaupun memalukan, ini sangat lucu untuk diingati n pasti tersenyum waktu teringat..
                                                                                
       

nama2 moden terlebih


                Mohd medulla....., Mohd Oblongata....., Nur Inertia......., Nur Cerebrum........, Siti Ostia......,  Mohd Hydroxide......, Mohd Lamda b. M. S. B........, Lamdania a/p JeetSingh........, Mohd Hydrochloric.......,   Spinal Mohd Cord......, Cerebellum......                                                                                                                          
                                                                                                                                                                                   
                                                                                                                                                                                     
             
                Mesti korang yg bca nie blur kn?? Kenapa nama2 yang Dayah sebut tadi pelik sangat????  Sebenarnya inilah nama2 yang akan digunakan pada masa depan....Hahahah.. Nama2 nie tercipta semasa dalam kelas Bio kelmarin.. Hehehe.. kawan2 Dayah yang reka nama2 pelik tadi tu.. Dayah, Nadiah, Kirtana, Aleyda n Aliah yang buat nama2 tu..  Maybe pada masa depan sewaktu manusia kehabisan idea untuk pilih nama, diorang akan guna nama2 yang macam nie..  Sebenarnya nama2 tadi tu ada yang dari istilah dalam BIo, Chemistry, n Physics,..       Biasa ar kami nie.. selalu kalau kelas Bio otak masing2 jadi merapu..    Ok ar x de benda yang nk cite tentang nama2 nie.. Korang pun mesti selalu jadi cam nie kan? kan? kan???  ><

Saturday, April 7, 2012

picture of my family

Nie pic Dayah n family waktu raya tahun 2011.. Yang ibu Dayah pegang tu anak saudara spupu Dayah,...His name is Raif. Warna tema raya pertama kami tahun 2011 biru muda.. Ibu Dayah yang buat baju untuk kami sekeluarga..                                                              

With Poochie

Ari rabu, 4/4/2012, Group Dayah buat ULBS untuk BI..  Group kami buat cite yang agak gila2 gak ar...    Group Dayah ada Nadiah, Aliah, Aleyda n Kirtana.. Kirtana jadi narratornya.. Dayah n Nadiah jadi manusia yang gila... wahahahah   Malu tak terkata waktu buat tu... Herm.. akhirnya abis juga.. Ari wat ujian lisan tu tak amek gmbar... Kalau tak, boleh ar Dayah share dengan sesape yang view blog Dayah nie..  Tapi kan..Dayah ada amek gambar waktu ari selasa tu.. Ada jugak sikt gambar ari rabu tu..                                                                   
 Yang atas nie Nadiah yang sedang mengacukan pistol mainan(hak milik adek Dayah yang diambil senyap2) ke kepala poochie yang telah dipotong oleh Nadiah sendiri dalam drama kami..
         Yang atas nie pic Dayah dengan Nadiah dan poochie..
                                   Kirtana with our Poochie...
                              This is Aqilah with poochie....
                Nie lah rupa poochie selepas disembelih Nadiah...
    Amek senyap2 dengan Nadiah waktu kelas Teacher Diyana..    Hehehe.. Jangan bagi tau sesape tau.
 Apa ar Aqilah nie... Boleh pulak dia tulis nama dia kat poochie..
                                         Say hello poochie...
                       Yang atas nie pic. saya dengan poochie..
   Poyo kan Nadiah nie?? Siap tulis hak cipta dia at belakang poochie tu..Herm..
                          This is Kirtana with our poochie....
                My poochie.... Nadiah yang buat poochie nie...
                         Sweet memory Dayah with poochie ...                                                                        




Hope kalian suka dengan benda alah nie... Just for fun.. Ini hanya untuk kenangan...........                              

nice song

Dayah suka ar lagu nie...........Dulu slalu dengar tapi tak tau tajuknya...Hurm.... tadi Dayah explore blog orang tiba2 jumpa lagu nie.... Happynya... Lagu nie bukannya lagu yang happy2 pon...                                                                                                                                                 Hope sesape yang view blog nie suka dengan lagu nie... 

a very nice song..

Dayah suka sangat lagu nie....... First jumpa dalam cite Vanilla Coklat..    Like,like,like...heeeee.

Tuesday, April 3, 2012

Rahsia pelukan

RAHSIA  PELUKAN                                                                                                                                          
                                                                                                                                                                                  
                                                                                                                                                                              
**Untuk hidup lebih lama seseorang perlukan empat pelukan.                        
                                                                                                                             
**Untuk kesihatan memerlukan lapan pelukan.                                               
                                                                                                                            
**Untuk awet muda dan kebahagiaan hidup 12 pelukan.                      
                                                                                                                             
**Pelukan secara tidak langsung mampu menurunkan tekanan darah dan meningkatkan hormon oksitosin(hormon cinta).                              


**Terapi pelukan mampu menyembuhkan pelbagai penyakit dan secara tidak langsung meningkatkan kekebalan tubuh.


**Pelukan juga mampu merapatkan kembali hubungan yang renggang, pasangan yang dilanda masalah disarankan berpelukan sebanyak 20 kali.                                                                                            




p/s: pelukan ini hanya bagi yang halal sahaja...                                                 


Saya memetik maklumat ini daripada akhbar tempatan.....

Monday, April 2, 2012

Peristiwa di lab Bio..

Assalamualaikum...                                                                                                                                            


              Hari ni Dayah nak share sikit tentang apa yang berlaku di sekolah. Dayah bukannya nak malukan or burukkan sesiapa tapi hanya untuk suka2..                                                                                                  
              Hari ni waktu kat sekolah seperti biasa selepas waktu rehat, Dayah ada kelas Biology. Hari ni  Dayah bergambar dengan tengkorak yang dalam lab Bio tu.. Kirtana pon join skali..Nadiah jadi photographernya sebab kami ambik gambar guna phone dia.. Bila cikgu nampak cikgu  pon tegur Nadiah.. Cikgu tanya itu phone ke kamera?? Nadiah pon dengan selambanya jawab itu adalah phone.. Ish, ish, ish... Berani kan Nadiah?? Cikgu tak rampas pon... Itu la cikgu kami yang baik hati...hihihi..                                                      
              Sebenarnya bukan itu yang Dayah nak cite..  Ini yang baru nak mula cite..   Waktu tengah sembang, Nadiah yang duduk atas kerusi plastik yang bertindan 2. Dia duduk senget ke sebelah kanan dia yang ada Kirtana.. Dayah tak join diorang sembang pon..  Dayah tak ingat pon Dayah tengah buat apa tadi..             tiba-tiba.....        Dayah tengok Nadiah jatuh ke lantai.. Ingatkan kaki kerusi yang patah.. Pelik la kan?? Macam mana la dia boleh jatuh??? Malu dia.. Kesian pon ada gak... lepas tu kan, Dayah, Aliah, Kirtana, Aleyda serta termasuklah dengan Nadiah sekali ketawa.. Macam mana la dia boleh ketawa lagi lepas jatuh tu?? Tak sakit ke?? Ingatkan kami je yang gelakkan dia tapi rupa-rupanya jiran dari meja sebelah pon gelakkan dia.. Kalau korang tengok pon mesti tergelak sama.. Sori maybe ada yang rasa cite ni tak lawak pon sebab Dayah tak berapa pandai sangat nak bercerita ni..                                                                                          






              Kepada Nadiah, aku dah mintak kebenaran kan?? So, please jangan marah aku tau...

Spaghetti Bolognese

Spaghetti is nice, right?? Ini adalah apa yang

 saya dapat daripada wikipedia.. Maybe boring sikit tapi boleh la dicuba di rumah.. hee...

                                                         

                                                                                                                                                                        

SEJARAH

Sos Bolognese (Itali: ragu alla Bolognese, Perancis: sos bolognaise) adalah sos yang berasaskan daging untuk pasta berasal di Bologna, Itali. Ia digunakan secara tradisional untuk menghias 'tagliatelle' dan merupakan salah satu daripada kedua-dua sos yang digunakan untuk menyediakan "alla Bolognese lasagne". Sos Bolognese kadang-kadang diambil untuk menjadi sos tomato, tetapi resipi banyak mempunyai hanya sejumlah kecil pekat tomato.


Sos bermula pada abad ke-5. Resipi tradisional, yang didaftarkan pada tahun 1982 oleh delegasi Bolognese Accademia Italiana della Cucina, batasan bahan-bahan untuk daging lembu (steak skirt), pancetta, bawang, lobak merah, saderi (batang), pes tomato, sup daging, wain merah kering (tidak menggelegak ), susu, garam dan lada secukup rasa. Walau bagaimanapun, perubahan yang menggunakan produk serantau yang lain wujud walaupun dalam tradisi Bolognese. Hati ayam boleh ditambah bersama-sama dengan daging lembu atau anak lembu untuk majlis-majlis khas, dan hari ini menggunakan banyak mentega dan minyak zaitun untuk memasak soffritto. Prosciutto, mortadella, atau cendawan porcini boleh ditambah ke ragu untuk terus memperkayakan sos. Menurut Naswip Hazan dalam "The Cookbook Classic Itali", untuk memasak Bolognese yang lebih baik memerlukan 5 atau 6 jam untuk mereneh bukanlah perkara yang luar biasa.


Orang-orang Bologna tradisional menjadi terkenal dengan pembuatan telur-pasta tagliatelle (tagliatelle alla Bolognese) dan lasagne tradisional hijau mereka . Harus diperhatikan bahawa orang-orang Itali tidak memasangkan ragu Bolognese alla dengan spageti. Pasta yang lebih besar adalah untuk memegang sos yang berat dan lebih baik. Di Itali, pasta dikacau ke dalam sos untuk mengumpul rasa dan bukannya dihias dengan ragu di atas, sebagaimana yang biasa dibuat di tempat lain.
CARA MEMASAK
Bahan-bahan ( 6 orang )

1) 500 gram spaghetti (sepeket)
2) 500 gram daging lembu cincang
3) 200 ml susu
4) 1 labu bawang besar kuning – dicincang halus
5) 1 ulas bawang putih – dicincang halus
6) 1 tin sedang tomato puri
7) 4-5 tomato segar ranum - didadu
8) 1 batang carrot – didadu kecil
9) 2 batang celery – didadu kecil
10) 1 tin cendawan butang – dihiris (optional)
11) 1 kiub stok daging lembu (optional)
12) 1/2 sudu teh herba Oregano kering atau Italian Mixed Herbs
13) Sedikit garam dan gula secukup rasa
14) 3 sudu besar minyak zaitun (kalau taknak beli boleh pakai minyak masak biasa)
15) 2 sudu besar butter
16) Parutan keju parmesan – untuk menghidang NOTA : Semua bahan bernota optional tidak ada dalam resipi asal authentic Italian Bolognese. Tapi boleh ditambah ikut citarasa. NOTA : Resipi asal juga ada masuk 200ml red wine. Saya selalu gantikan dengan prune juice kalau ada bahan kat rumah. Tapi kalau tak ada I tak masukkan pun, ok juga rasanya, tak banyak beza.
Cara-cara

1) Rebus 2 liter air dalam periuk besar, masukkan 2 sudu teh garam. Bila air mendidih baru masukkan spaghetti. Kacau sekali-sekala dan masukkan satu sudu teh minyak zaitun (atau minyak masak) agar pasta tak melekat. Bila pasta sudah lembut angkat dan toskan.
2) Sos Bolognese : Gunakan periuk yang tinggi dan dalam. Panaskan minyak zaitun,masukkan butter dan kacau. Bila butter cair dan berbuih masukkan bawang besar dan bawang putih cincang. Jangan dibiar garing, cukup sekadar bawang layu.
3) Masukkan daging cincang. Ketuk-ketuk daging biar semua hancur dan bentuk/saiznya seragam. Goreng hingga daging keperangan.
4) Masukkan semua sayuran, goreng lagi hingga sayur-sayur lembut.
5) Masukkan susu. Kuatkan api hingga susu mendidih, kacau selalu. Bila nampak semua susu telah diserap daging, masukkan tomato puri dan tomato segar. Guna tin tomato puri itu untuk sukat 2 tin air, tambah ke dalam kuah. Kacau sos sambil di tekan-tekan tomato yang nampak berbiji hingga hancur.
6) Masukkan herba, kiub (jika guna), garam dan gula secukup rasa.
7) NOTA : Jika guna kiub, bagi saya tak masuk garam pun takpe sebab dah masin. Gula cume perlu 1/4 sudu teh saja sebab susu telah memaniskan sos. Again, mesti dirasa dan timbang sendiri masam, manis dan masin sos.
8) Biar mendidih lebih kurang 7 minit, kemudian perlahankan api paling kecil. Renihkan dengan periuk separa tertutup hingga sos pekat. Boleh hidang dengan parutan keju parmesan.
9) NOTA : Orang Itali secara tradisi, merenih sos Bolognese sampai 4 jam! Kalau nak jimat gas, 2 jam pun dah cukup lama hehe. Saya cuma renih 1 jam kali ni, sos jadi pekat dan menyalut spaghetti dengan cantik sekali. Dan yang penting, rasanya authentic Italian!                                                
                                                                  Yummy... sedapnya...